ZULKIFLI NORDIN HENTAM BALIK KJ

ZULKIFLI NORDIN HENTAM BALIK KHAIRY JAMALUDDIN

ISU TWEET KEMATIAN KARPAL, ZULKIFLI NORDIN HENTAM BALIK KHAIRY JAMALUDDIN | Berikutan tamparan hebat daripada Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin yang terhadap kenyataan yang dikeluarkan oleh Naib Presiden Perkasa Datuk Zulkifli Noordin, beliau dilihat tampil untuk memberi kenyataan balas kepada Khairy di laman sosial.
Dalam entri-nya di laman twitter, Zulkifli megemaskini statusnya :

“I am actually not bothered to entertain Pak Lah’s son-in-law because I sympathise with Datuk Seri Najib. So I will answer only once so they can all sleep peacefully, (Teman sbnrny sbnrny malas nk layan mnantu Pak Lah ni krn mngasihani DS Najib!Jd teman akn jwb hny skli je yop spya mike smua boleh tdoq lena)”, katanya.

"@Dear Mnantu Pak Lah: Tolong jangan jadi seorang menteri yang dungu. Kami tidak memerlukan satu lagi Anwar di negara ini Ok Yop,” katanya, membidas kenyataan Khairy semalam.

Khairy, dalam pada itu, membalas dengan meminta Zulkifli untuk terus berdepan dengan beliau. Jadilah seorang lelaki. Dan menjadi manusia yang baik.

ZULKIFLI NORDIN HENTAM VS KHAIRY JAMALUDDIN

Khairy telah berkahwin dengan anak perempuan bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi. Abdullah yang dikenali sebagai Pak Lah dan digantikan oleh Datuk Seri Najib Razak.

Beliau berkata Islam mengajar bahawa semua kematian datang dari Allah, dan Allah memutuskan apabila seseorang itu meninggal dunia.

Hampir beberapa jam selepas Karpal terbunuh dalam kemalangan jalan raya semalam, Zulkifli menghantar mesej berikut di Twitter.

“The Kelantan PAS government wants to enforce hudud law with the help of Umno. Allah has killed off Karpal who was the major opponent of its implementation! (Dlm keadaan kemelut Krjn PAS Klntn mau mlaksanakn hudud dgn bantuan UMNO, Allah tlh mmatikn Karpal yg mnjadi pnentang utama prlaksanaannya!)”

Karpal telah menjadi salah seorang daripada pihak lawan yang menetang percubaan untuk memperkenalkan undang-undang hudud di Malaysia.

"“Shut up. Really, just shut up,”(Diam. Betul, hanya diam), "Khairy kemudiannya membalas, menggunakan Twitter beliau @Khairykj.

Sejak itu, ahli-ahli Pemuda UMNO telah mengikut langkah Khairy untuk membidas Zulkifli.

ZULKIFLI NORDIN HENTAM VS KJ

Kumpulan hak Melayu Perkasa juga telah mengambil keputusan untuk menjauhkan diri daripada naib presiden bekas, dan menegaskan bahawa pandangan Zulkifli adalah sepenuhnya sendiri.

Karpal terbunuh selepas Toyota Alphard MPV beliau dalam perjalanan terhempas berikut perlanggaran dengan sebuah lori di sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan berhampiran Gopeng, Perak pagi semalam.

BACA : APAKAH HIKMAH DISEBALIK KEMATIAN KARPAL SINGH?

15 FAKTA MENARIK MENGENAI TAN SRI P. RAMLEE

FAKTA MENARIK MENGENAI TAN SRI P. RAMLEE

15 FAKTA MENARIK MENGENAI ALLAHYARHAM TAN SRI P. RAMLEE | Rata-rata orang Malaysia sangat mengenali dengan pelakon lagenda ini, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee bukan? Di sini saya ingin berkongsi fakta-fakta menarik yang sebelum ini kami sendiri juga tidak tahu.

1. Mempunyai empat jenis tandatangan dan dalam kad pengenalannya yang diisukan pada tahun 1964 setelah berpindah ke Kuala Lumpur dari Singapura, ruangan ‘race’ atau bangsa dibiarkan kosong.

2. Ketika kecil, selepas mengaji Quran, P. Ramlee akan berlakon di padang di hadapan kawan-kawannya dengan membawakan watak-watak wira seperti Hang Tuah, Robin Hood, Zorro, Sea Hawk, Captain Blood dan Tarzan.

3. Terlalu kurus dan berjerawat batu ketika mudanya. Suka ponteng sekolah, tidur dalam kelas, dan suka bermain dam. P. Ramlee bukan dari kalangan pelajar cemerlang. Beliau juga tidak gemar membaca – satu-satunya novel kegemaran P. Ramlee adalah berjudul ‘Atheis’ karya Achdiat K. Miharja.

4. Sangat meminati sepak takraw. P. Ramlee pernah menyumbangkan piala pusingan Oscar P Ramlee Sumbang Sih kepada Persatuan Sepak Takraw Singapura.

5. Azizah, lagu pertama yang menjulang namanya adalah inspirasi buah hatinya di Pulau Pinang; identiti wanita tersebut kekal misteri sehingga kini; mendapat bayaran royalti pertama bernilai RM3,000 dari syarikat T. Hemsley untuk lagu ini beberapa hari sebelum rusuhan Bertha Hertog atau Natrah pada tahun 1951.

6. Fasih berbahasa Jepun dan cekap bermain peralatan muzik seperti piano, gitar, biola, ukulele, trompet dan akordion. P. Ramlee tidak tahu bermain saksofon!

7. Lagu “Kwek Mambo” diinspirasikan daripada nama sahabat baiknya, Pengurus Produksi Malay Film Productions, Kwek Chip Jian.

8. Orang pertama mempersoalkan bayaran gaji pekerja-pekerja produksi; juga yang pertama memperkenalkan gabungan perkataan ‘pawagam’ (panggung wayang gambar); digunakan pada PAWAGAM P. RAMLEE (dulunya terletak berhampiran pusat membeli-belah Sogo dan Kompleks Pertama).

9. Jika di rumah, P. Ramlee selesa berpelikat yang dipakai bersama T-shirt Pagoda putih, suka memasak dan resipi ringkas kegemarannya adalah kacang panjang (digoreng hingga lembut) campur ikan bilis masak kicap.

10. Menu harian: ikan goreng dan ulam, ikan terubuk, kari ketam dan kuah laksa paling disukai, juga gemar berkunjung ke restoran Sup Setapak (masih wujud ke hari ini).

11. Tabiat pelik: suka mencium-cium aroma nasi kandar yang masih lekat di tangannya! Nasi Kandar ‘Line Clear’ adalah kegemaran P. Ramlee!

12. Sazali memainkan watak anak petani/peladang dalam filem Anak Bapak dan bersama anak-anak yang lain, mereka menjadi suara latar untuk lagu “Tolong Kami Bantu Kami” dalam filem 3 Abdul.

13. Mendengar lagu Jalak Lenteng nyanyian Rubiah berulang-ulang kali setiap kali berhadapan masalah.

14. Pernah ‘diboo’ dan disuruh turun pentas ketika menyanyi di Stadium Chin Woo, Kuala Lumpur menjelang kebangkitan irama pop-yeh-yeh.

15. Menghasilkan 18 buah filem dalam tempoh 8 tahun (1964 – 1972) dengan hanya menggunakan perkakasan ‘second-hand’ di Studio Merdeka, Ulu Kelang!

SUMBER: MYMEDIAHUB

KEHADIRAN OBAMA MEMBAWA 'RAHMAT'

OBAMA BAWA 'RAHMAT' KEPADA MALAYSIA

KEHADIRAN OBAMA MEMBAWA SATU 'RAHMAT'

Assalamualaikum Wbt.

Saya sedang bercuti sekarang dan berada di Pantai Timur. Saya akan mengikuti beberapa siri jelajah bersama para Habaib disini. Saya akan ke satu majlis bersama Habib Jindan bin Novel yang didatangkan khas daripada Indonesia. Sementara sedang berehat menghilangkan keletihan dalam perjalanan malam tadi, saya menerima beberapa update daripada informer saya seperti berikut…

1. Obomba telah comfirm untuk datang ke negara kita secara tertutup sekitar 24 April 2014 ini. Beberapa siri lawatan oleh orang kanan dan juga sekretari keselamatannya telahpun masuk ke negara ini seawal 4 April 2014.

OBAMA BAWA 'RAHMAT' KEPADA MALAYSIA
Obomba datang secara terbuka pada 26 April hingga 28 April. Pihak media telahpun dimaklumkan berkenaan hal ini.

3. Malaysia telah bersetuju untuk menandatangani perjanjian Trans Pacific Partnership dengan US.

4. Sama ada perjanjian ini dibuat secara terang-terangan atau tertutup, saya tidak pasti.

5. Dengan termetrainya perjanjian ini antara Malaysia dan US, maka sudah pasti survival negara kita akan berpanjangan walaupun banyak perkara yang bakal tergadai.

6. Paling utama, dasar ekonomi negara kita harus ditukar kepada dasar terbuka dan pelabur serta pemodal daripada luar negara terutama daripada US dan sekutu mereka akan berbesar hati untuk memodalkan serta melabur banyak projek di negara kita terutamanya projek-projek kerajaan dan GLC.

7. Selain daripada ekonomi, pengawalan bahan mentan dan penyeimbangan juga akan terjadi di antara market yang dikawal oleh orang Cina dan market baru yang bakal membuka pasaran dan persaingan bebas.

8. Sistem kapitalis akan terlaksana dengan baik di negara kita seperti di US. Ini harapan.

9. Beberapa sekatan daripada pihak China telah dijalankan bagi menggagalkannya, namun tidak berjaya. Pihak Cina sedang cuba mengawal market bahan mentah seperti ikan, sayur-sayuran, dan makanan asas.

10. Kuasa ekonomi dalam negara kita cuba diseimbangkan antara kawalan market oleh Cina dengan membawa masuk dan mengimport lebih banyak bahan mentah dari beberapa negara luar seperti Aceh, US dan sekutu.

11. Dengan termetrainya TPP, maka segala mak nenek bahan asas yang berasaskan kimia akan dibawa masuk ke negara kita seperti Genetically Modified Organism (GMO) yang terkandung dalam beras, soya, tumbuh-tumbuhan dan juga bahan sintetik.

12. Kemasukan bahan-bahan GMO akan memberi persaingan hebat dengan market yang dikawal oleh pihak Cina.

13. Kemasukan bahan-bahan GMO juga bakal memberi masa depan yang cerah bagi kewangan kapitalisme di negara kita.

us my (1)14. Namun, dari satu sudut yang lain pula, termetrainya TPP akan menjadikan negara kita hamba keparat kepada NWO dan juga rakyat kita akan semakin bertambah bodoh apabila mula mengamalkan pemakanan tidak sihat.

15. GMO adalah bahan asas yang dihasilkan di dalam makmal. Seperti contoh, kacang soya yang diimport daripada US bukan kacang soya yang ditanam selama tempoh matang sebaliknya kacang soya yang disuntik kimia untuk mempercepat penghasilannya dan mempercepat tempoh matang.

16. Natijahnya, apa yang bakal kita makan nanti akan mengakibatkan kesihatan kita terjejas dan boleh mengakibatkan kekuatan akal serta mental kita jatuh merudum.

17. Sedangkan di dalam Islam kita ditekankan agar mengambil makanan yang bersih lagi suci serta halal dan tidak was-was bagi menjaga kesihatan tubuh badan kita disamping menguatkan akal dan fikiran serta mental ingatan kita.

18. Namun, antara makanan GMO dan juga makanan proses di kilang yang dihasilkan oleh kilang-kilang orang Cina TIADA bezanya.

19. Kalau GMO dihasilkan daripada kimia, maka makanan proses di kilang orang Cina pula dihasilkan secara ‘nak cepat’ dan ‘nak untung’. Maka penghasilannya tetap tidak bersih dan tidak suci. Mereka mencampurkan banyak bahan-bahan kotor di dalam makanan. Seperti contoh, air gas berjenama yang banyak di jual dipasaran. Kita tak pernah tahu apa kandungannya. Kalau orang yang kerja di kilang air, mereka tahulah macam mana sebuah company Cina tu mahu memaksimakan keuntungan mereka dengan merecycle bahan-bahan terbuang!

20. Selain daripada kesan makanan pada tubuh badan kita, maka kesan kesihatan kita yang sudah pasti terjejas akan menyebabkan lebih ramai penduduk negara kita menghuni hospital dan klinik-klinik kesihatan.

21. Ini disebabkan kesihatan yang terjejas dek pemakanan tidak sihat yang diambil daripada makanan yang dihasilkan di kilang Cina yang kotor dan juga pemakanan tidak sihat yang diambil daripada GMO yang dibawa masuk selepas termetrainya TPP.

22. Maka secara tak langsung ia akan mengakibatkan harga bahan sintetik, uba-ubatan dan juga perkara berkaitan kesihatan akan melambung harganya.

23. Syarikat-syarikat GLC tidak lagi mampu menampung kosnya kerana kehadiran syarikat pemodal kesihatan daripada luar negara.

24. Orang-orang US dalam bidang kesihatan akan dibawa masuk kerana mereka telah berjaya mengawal market kesihatan.

25. Ini semua adalah idea bijak sang kapitalisme. Mereka menanamkan kepada kita harga murah pada makanan tetapi memberi hal-hal yang tidak sihat kepada kita. Lantas memeras kita dalam kesihatan pula.

26. Disini, akan ada banyaknya usaha-usaha untuk menjejak keturunan dan juga waris para perjuang dahulu kala.

27. Ada satu teknologi daripada UK – British dan juga US telahpun dibawa masuk ke negara kita iaitu ‘DNA Detector’.

28. Teknologi ini tak perlu ambil darah anda, cukup dengan scan dahi atau mata (kalau tak silap saya) dan mereka dah boleh tahu siapa anda, keturunan mana anda dan kekuatan apa yang anda simpan??

29. Bayangkan anda adalah seorang keturunan perjuang Islam dahulu kala. Seperti contoh anda keturunan Tok Janggut yang melawan British satu masa dahulu. Sudah pasti sedikit sebanyak kekuatan yang ada pada leluhur anda akan anda warisi.

30. Bayangkan di dalam hati anda telah terdetik hal hendak mempertahankan tanah air dan agama untuk melawan penjajahan.

31. Bayangkan sekiranya anda telah ditanamkan dengan ilmu ketuhanan, ilmu perang, ilmu persilatan dan banyak lagi ilmu hikmat yang boleh membangkitkan semangat akhir zaman dalam diri anda untuk menyerang tentera dajjal.

32. Bayangkan anda yang sudah terpalit dalam kehidupan NWO dan termakan makanan tidak sihat hasil GMO dan juga pengamalan gaya hidup yang tidak stabil. Sudah pasti anda akan berusaha mencari ikhtiar kesihatan untuk diri anda.

33. Bayangkan anda tidak mencari pakar kesihatan Islam tetapi anda datang ke klinik atau  hospital yang mengambil ubat-ubatan daripada US untuk merawat kesihatan anda. Sejurus anda datang sahaja, mereka terus menyuntik anda dengan ubat-ubatan dan juga vaksin.

34. Kini bayangkan pula jika doktor yang merawat anda itu adalah seorang kafir dan orang luar negara yang mahu menjahanamkan kebangkitan Islam dari Timur. Bayangkan juga jika doktor itu sudahpun bersedia dengan ‘DNA Detector’ dan juga ubat-ubatan yang boleh merosakkan lagi sel-sel badan dan sel otak anda.

35. Kini, anda telahpun meletakkan diri anda dalam satu jurang yang amat bahaya dan boleh mengakibatkan anda dibunuh secara terang-terangan dan nyata atau dibunuh secara tersembunyi melalui ubat-ubatan.

36. Di dalam dunia yang dikawal sistem kapitalis, TIADA apa yang tidak menguntungkan. Kesemua kesempatan yang ada akan dipergunakan sebaiknya oleh mereka yang berkuasa bagi menjaga kestabilan kewangan dan kekuasaan mereka disamping mahu mengekalkan dan menambah lagi keuntungan poket mereka.

37. Sekarang ini, pemimpin kita pun sudah mula berfikiran kapitalis dan berjiwa cintakan dunia. Maka termetrainya banyak perjanjian antara banyak negara berseukut.

38. Dari satu sudut, ia memang menguntungkan negara kita. Ekonomi juga bakal distabilkan selain kewangan dan ‘cash flow’ dalam negara kita akan bertambah lebih rancak. Dari segi ketenteraan dan juga hubungan diplomatik antarabangsa, negara kita akan mempunyai satusurvival yang lebih besar dan lebih berpanjangan serta kita juga TIDAK akan terancam oleh mana-mana negara dan kita TIDAK akan diserang oleh mana-mana negara. Jika berlaku serangan pun, ia bersifat dalaman bukan luaran. Sekarang ia terlihat seperti satu ‘Rahmat’ kepada kita semua dari segi survival ekonomi dan survival pertahanan negara.

39. Namun dari satu sudut lain, hal-hal yang bakal berlaku ini bukanlah ‘Rahmat’ untuk kita sebaliknya adalah satu ancaman penjajahan lebih besar dan bersifat jangka masa panjang untuk anak cucu kita. Ada 8 perkara tertakluk pertahanan dan sekuriti negara bakal tergadai. Ada sekitar 8 perkara lagi yang disimpan di KLIA juga bakal tergadai…

40. Semua itu akan tergadai sekiranya Malaysia bersetuju dengan segala tuntutan Obomba dan MH370 MUNGKIN akan dinaikkan selepas perjanjian menguntungkan kedua belah pihak.

Sekian update ringkas daripada saya yang sedang bercuti.

Penganalisa Berita Semasa.
Freelance Internet Marketer.

AYAH BANGGA ANAK JADI IBU TERMUDA

BAPA BANGGA ANAK LAHIR BAYI TERMUDA | London: Bapa seorang budak perempuan berusia 12 tahun yang menjadi ibu termuda di Britain berkata semalam dia bangga dengan anaknya.

Pelajar sekolah yang dihamilkan oleh teman lelakinya berusia 13, semasa masih di sekolah rendah ketika berumur 11 tahun, melahirkan bayi perempuan seberat 3.29kg Ahad lalu.

IBU TERMUDA DI BRITAIN
Foto PASANGAN ibu bapa termuda Britain itu bersama anak mereka. 

Pada usia 12 tahun dan tiga bulan, dia lima bulan lebih muda daripada ibu termuda Britain sebelum ini.

Murid tahun 7 dan bapa bayi itu, dikatakan dilamun cinta dan menjalin hubungan selama setahun, kini dipercayai ibu bapa termuda Britain.

Semalam, bapa budak perempuan itu berkata dia akan membantu anaknya mengharung kehidupan.

Bagaimanapun dia mengaku kecewa kerana hanya mengetahui mengenai anaknya akan melahirkan anak bulan lalu.

Lelaki itu berkata: “Anak saya langsung tidak memalukan saya. Saya bangga dengannya. Malu bukanlah masalah di sini.

“Kami tidak mengetahui ini akan terjadi. Kanak-kanak usia sebegini akan membesar dan mempunyai teman lelaki dan sebagainya.

“Mereka melakukan sesuatu di belakang ibu bapa. Dan kami tidak tahu apa yang mereka lakukan.”

Lelaki itu berasal dari London Selatan sudah berpisah dengan ibu anaknya itu yang kini dalam usia 27 tahun menjadi antara nenek paling muda di Britain.

Dengan menganggap dirinya ‘datuk yang bangga’ dan menggunakan nama samaran untuk melindungi identiti anaknya, dia memberitahu radio LBSC bahawa kedua-dua keluarga akan memberi sokongan kepada pasangan muda itu.

Dia juga menggambarkan teman anaknya sebagai ‘remaja yang hebat.’

“Kami tidak tahu bagaimana ia terjadi. Anda mungkin beranggapan kami mengetahui mereka berasmara di dalam bilik tidur. Tidak.”

Dia berkata dia tidak akan membiarkan seorang lagi anak perempuannya yang berusia tiga tahun dan seorang lelaki berumur sembilan tahun melakukan kesalahan sama pada masa akan datang.

Pasangan kanak-kanak itu berkenalan bertemu pada musim Krismas 2012 di sebuah taman. – Agensi

KONDISI TERKINI YB NOZULA MAT DIAH DI HOSPITAL IPOH

GAMBAR YB NOZULA MAT DIAH DI HOSPITAL IPOH

KEADAAN TERKINI YB NOZULA MAT DIAH DI HOSPITAL IPOH | Keadaan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paloh, Datuk Nozula Mat Diah, 57, yang kini dirawat di wad kecemasan Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) masih kritikal.

Pakar bedah, Dr Basel Ebernesan merawat mangsa berkata, Nozula mengalami kecederaan serius pada bahagian dada dengan tujuh tulang rusuknya patah iaitu enam kanan dan satu rusuk kiri.


Menurutnya, kesan daripada kecederaan itu, mangsa turut mengalami lebam pada paru-paru.

“Keadaan mangsa ketika ini stabil, tetapi kecederaan dialaminya itu dianggap serius kerana membabitkan paru-paru.

“Buat masa ini kita memantaunya dalan wad kecemasan dan memberi ubat tahan sakit yang menyebabkan mangsa dalam keadaan separuh sedar,” katanya ketika ditemui sebentar tadi.

Dalam kejadian 6.30 petang semalam, Nozula bersama keluarganya menaiki dua kenderaan dari Gua Musang untuk ke Kuala Lumpur melalui jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai, di sini, sebelum kereta jenis Nissan Murano yang dipandu anak perempuannya terbabas dan merempuh tebing bukit hingga menyebabkan isterinya Datin Maziah Din maut akibat kecederaan di kepala - Hmetro Online

MICHAEL ORANG KANAN KARPAL YANG SETIA

Michael Cornelius Selvam Vellu, Pembantu Karpal Singh

MICHAEL PEMBANTU PERIBADI KARPAL SINGH YANG SETIA - SANGEET DOE | GEORGE TOWN : Nama Michael Cornelius Selvam Vellu mungkin kurang dikenali ramai namun hakikatnya beliau adalah antara 'orang kanan' tokoh DAP Karpal Singh.

Kelibat lelaki berusia 39 tahun itu sering dilihat di mana sahaja bekas pengerusi DAP dan anggota Parlimen Bukit Gelugor itu berada dan setia menolak kerusi roda 'bosnya'.

Anak perempuan Karpal Singh, Sangeet Kaur Deo menyifatkan Michael sebagai seorang yang setia dan sentiasa berada di samping mendiang bapanya hinggalah ke akhir hayatnya.

Michael maut bersama Karpal Singh dalam kemalangan jalan raya di Km306.1 Lebuhraya Utara Selatan laluan utara berhampiran Gua Tempurung di Kampar, Perak awal hari ini.

"Mendiang bekerja dengan bapa sejak lapan tahun lepas dan kami menyenangi karektornya yang ringan tulang," katanya ketika dihubungi di sini Khamis.

Beliau berkata isteri dan dua anak Michael menetap di India dan keluarganya akan mempertimbangkan untuk menghantar bantuan kewangan bagi meringankan beban mereka di sana.

Sangeet anak keempat mendiang Karpal Singh turut menyatakan penghargaan kepada semua pihak yang menyampaikan ucapan takziah atas pemergian bapanya. -BERNAMA

MENELITI AKHLAK MANUSIA DISEBALIK KEMATIAN KARPAL SINGH

KEMATIAN NGERI YB KARPAL SINGH – ANTARA AKHLAK MANUSIA & FITNAH AGAMA | Pagi ini negara digegarkan dengan kematian seorang tokoh pembangkang dan peguam berprofil tinggi, YB Karpal Singh akibat satu kemalangan ngeri di lebuhraya PLUS. Pembantu peribadi beliau turut maut dan pemandu serta anak beliau turut cedera dalam kemalangan itu.

Berbagai-bagai reaksi terbit dari berita kematian ini. Ada yang simpati dan ada yang bersorak, bahkan mengambil peluang untuk meluahkan dendam politik dan kemarahan dengan lontaran kata-kata tidak bermoral seperti ‘mampus’ dan sebagainya ke atas mendiang. Lebih menyedihkan ialah ungkapan sebegitu dikeluarkan oleh golongan pemimpin Islam ‘bergelar’ yang menjadi cerminan rakyat.

Semua tindakan yang tidak enak ini amat menyedihkan kerana ia jelas membuka ruang fitnah terhadap kesucian agama Islam yang tidak mengajar umatnya bersikap begitu. Ramai juga yang membacakan hadis tertentu yang menegur keterlanjuran pihak yang tidak bertanggungjawab ini. Lebih menyedihkan bila melihat perbalahan sesama sendiri dengan insiden ini.

 AKHLAK MANUSIA DISEBALIK KEMATIAN KARPAL SINGH

TAKZIAH KEPADA KAUM KERABAT DAN KELUARGA MENDIANG

Kami mengucapkan takziah kepada keluarga mendiang Karpal Singh. Tabahlah menghadapi kematian Mendiang. Kita semua juga akan mati bila sampai waktunya. Itu adalah ketentuan hidup.

Sementara itu, kepada pembaca bukan Islam yang terbaca artikel ini, kami pohon dengan rendah hati agar dapat memaafkan segelintir individu yang bertindak keterlaluan dan jauh terpesong dari norma agama Islam yang suci ini. Mereka ini telah bertindak keterlaluan mengikut nafsu, akibat ketaksuban mereka dalam urusan politik dan agama. Islam adalah agama sederhana dan tidak mengajar umatnya berlebih lebihan.

Sekalipun anda tidak mahu maafkan mereka, kami pohon agar kalian tidak memfitnah agama ini sewenang-wenangnya hanya dengan melihat perilaku beberapa individu yang tidak bermoral ini.

Kepada mereka yang terlanjur pula, kami seru agar jangan malu untuk tampil memohon maaf, demi menyelamatkan maruah agama kita. Ingatlah perbuatan mencela si mati bukan satu anjuran agama kita.

KEMATIAN ITU SATU KETENTUAN

Ini adalah satu pelajaran besar yang harus kita zikirkan. Setiap insan pasti akan mati dan kembali menemui tuhannya. Ada yang sengaja menempah mati, ada yang memang diketahui bakal mati dan ada pula yang tiba-tiba mati dengan mengejut.

Ingatlah bahawa kita tidak mungkin boleh hidup selama-lamanya. Dewasa ini, kita semua tahu bahawa ramai di antara kita yang terlalu keras hati dan berani melanggar perintah Allah. Hari demi hari kita dengar berbagai-bagai ungkapan yang terang-terang memperolok-olokkan perintah Allah. Ada yang sampai dengan angkuh dan terang-terangan mengaku sanggup masuk neraka pun. Oleh itu ambillah pelajaran dari peristiwa ini. Sentiasalah ingatkan mati agar hati kita yang keras boleh menjadi lembut semula.

Tidak kira samada kita orang biasa atau berpangkat, kaya maupun miskin, mati tetap akan menemui kita pada bila-bila masa saja. Kita baru sahaja diuji dengan tragedi misteri MH370 yang juga terkait dengan mati atau hilang secara ‘mengejut’. Di dalamnya ada si kaya yang sihat dan bijak pandai belaka.. Tan Sri Yahya yang kaya juga mati apabila helikopternya jatuh. Almarhumah Sultanah Johor juga mati kemalangan walaupun ada khidmat ‘rider’. Dan begitulah kematian menemui setiap yang hidup hari demi hari. Kita hanya menunggu giliran sahaja.

KEMATIAN NGERI DAN MENGEJUT

Apa yang menimpa mendiang Karpal Singh ini ada pelajaran bagi kita. Janganlah cuba tipu diri sendiri. Sebagai insan, kami yakin kita semua merasa simpati dengan keadaan jenazah akibat kemalangan ngeri yang dihadapi. Bahkan jika ia berlaku terhadap kucing sekalipun akan membuatkan kita merasa simpati, inikan pula manusia seperti kita.

Kami yakin bila melihat tragedi ini, jauh di sudut hati kita semua akan berdoa, “Ya Allah, jauhkanlah diriku dan saudara saudaraku dari mengalami tragedi seperti itu”. Itulah tindakan yang wajar bagi seorang manusia yang dewasa, beragama dan waras.. betul atau tidak? Jawablah sendiri dalam hati...

Oleh itu wajarkah atas alasan apa sekalipun kita lontarkan pelbagai kutukan dan cemuhan terhadap mendiang karpal Singh yang sudah mati?

AKHLAK DALAM PEPERANGAN

Kalau sekalipun kita bermusuh dengan mendiang, ingatlah bahawa Islam mengajar umat agar berakhlak tinggi (KHOLQIN AZIM) dan berprinsip dalam perjuangan. Waimah dalam peperangan sekalipun, jika musuh sudah tidak berupaya, atau sudah jatuh atau tidak bersenjata, kita dilarang membunuhnya. Pejuang Islam diperintahkan agar tidak mengikut nafsu. Harus sentiasa berada dalam asas basmalah, iaitu berbuat atas nama Allah, atas rahmat dan petunjuk Allah.

Islam melarang kita membunuh musuh sekalipun kita mampu jika ia kerana nafsu amarah dan dendam. Ini banyak diriwayatkan dan kita semua memang sedia tahu. Begitu mulia dan murni sekali adab peperangan dalam Islam. Jika musuh yang masih hidup sahajapun dilarang kita membunuhnya atas dasar nafsu, wajarkah kita melakukan 'attack' kepada musuh yang sudah mati?

Di sinilah terlihatnya kehebatan ilmu dan akhlak peperangan dalam Islam. Jangan kita bersikap bacul dan penakut. Hanya pandai bersorak dan mengejek-ngejek hanya setelah lawan kita tidak bernyawa seperti kanak-kanak berkelahi. Ingatlah, Abu Jahal dan tentera kafir musyrik yang mati terbunuh dalam perang Badar itu pun Nabi SAW ajarkan agar kita hormati. Jenazah Yahudi yang melintasi nabi SAW juga baginda berdiri untuk menghormati.. Inilah akhlak peperangan ajaran Nabi SAW.

KARPAL SINGH & POLEMIK HUDUD

Ramai sekali yang meluahkan kemarahan dan melepaskan dendam dengan menyorak musibah yang berlaku terhadap mendiang Karpal Singh ini dengan alasan beliau menentang terhadap perlaksanaan hudud. Ungkapan mendiang berbunyi “Nak tegakkan negara Islam, Nak laksanakan Hudud, langkah mayat kami dahulu” menjadi mainan bibir dan bahan ejekan.

Kami hormati pendapat TGNA yang mengatakan beliau terkilan dengan kematian Karpal Singh kerana belum dapat menjelaskan dan meyakinkan mendiang tentang Hudud. Walaupun kami bukan dari kalangan fanatik politik kepartian, namun ingin sekali membantu sedaya mungkin untuk menampakkan kepada ramai pemimpin bukan Islam yang menentang hudud termasuk mendiang. Ingin kami bantu menjelaskan tentang kehalusan dan kemurnian hudud. Malangnya kami belum berpeluang dan beliau sudah terlebih dahulu pergi.

Kita juga harus hormati ulasan dan tindakan berakhlak Tun mahathir, YAB perdana Menteri dan YAB TPM yang turut mengirim ucapan takziah kepada keluarga mendiang. Bahkan baru-baru ini, YAB PM turut menziarahi Datuk Harun Din di hospital setelah mendapat berita beliau sakit. Tindakan yang sama turut dilakukan apabila TGNA dan lain-lain pemimpin pembangkang diberitakan sakit. Beliau tidak kisah soal pertentangan ideologi politik, bahkan pernah ke tahap didoakan bersungguh-sungguh agar ‘pecah perutnya’ sekalipun.

Inilah antara akhlak yang harus kita contohi. Terserah samada mereka ini ikhlas atau ada udang di sebalik batu. Itu bukan urusan kita. Yang penting ia kelihatan sangat murni dan mampu menaikkan imej Islam di mata dunia. Ia berbeza sekali dengan tindakan tidak bermoral seperti yang kita lihat sepanjang hari ini yang terang-terang boleh menjadikan agama kita dicerca dan dibenci.

Ini juga asas hudud, yang bermaksud ‘batas’ yang harus kita laksanakan dahulu dalam diri kita. Kita harus mampu kendalikan gejolak nafsu amarah dan dendam kita demi meletakkan kemurnian dan kesucian agama di tempat teratas. Dengan akhlak Muslim yang baik akan membuatkan manusia berfikir dan terpikat. Itulah kaedah menawan mereka. Bukan dengan kekerasan, tetapi dengan penjelasan ilmiah dan uswah akhlak yang baik dan halus (WALYATALATTOF).

KARPAL SINGH, KEPIMPINAN DAN PRINSIP HIDUPNYA

Karpal Singh, sepertimana juga TGNA, Lim Kit Siang, Tun Dr Mahathir, Tun Abdullah Hj Ahmad Badawi dan beberapa pemimpin lain adalah antara calun yang tidak pernah atau jarang sekali kalah dalam pilihanraya. Inilah kredibiliti kepimpinan yang ada pada beliau dan pemimpin sepertinya. Fenomena ini tidak sehebat beberapa pemimpin lain, termasuk yang berjawatan menteri besar yang begitu mudah tergolek dalam pilihanraya.

Kami tidak mahu mengulas panjang dalam hal ini. Namun jika kita berfikiran waras, kita harus pelajari apakah tabiat hidup serta prinsip kepimpinan pemimpin seperti ini. Mereka dihormati dan disayangi oleh rakyat di bawah pimpinan mereka serta disegani oleh rakan dan lawan. Lihat cara mereka berhujjah dengan ilmu, tidak merapu macam sebahagian dari pemimpin kita. Lihat juga pejabat mereka, cara mereka berkhidmat, lihat gaya hidup mereka yang bersederhana, lihat keluarga mereka dan sebagainya.

KESIMPULAN

Setiap apa yang berlaku, setiap kejadian tuhan itu tiada yang batil walaupun kita melihatnya sebagai batil. Lihatlah dan nilailah ia dengan ilmu, dengan sahsiah diri dan siyyasah syariyyah yang mendalam. Lihatlah semuanya dengan mata hati seperti ‘siapa kita’, jangan dilihat ‘seperti adanya’.

Janganlah sekali-kali kita bertindak mengikut nafsu sehingga ia membuka ruang fitnah yang berat terhadap agama kita yang suci murni ini. Kawallah nafsu dan kendalikan hati dengan sebaik baiknya. Berfikir dan berbasmalah lah dahulu sebelum bertindak dan berkata-kata.

Perhatikan dasar-dasar dakwah dan sikap Muslim terhadap lawan dalam surah 16. An-Nahl ini:

125. “Serulah kepada jalan Tuhan-mu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalan-Nya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.

126. Dan jika kamu memberikan balasan, maka balaslah dengan balasan yang sama dengan siksaan yang ditimpakan kepadamu. Akan tetapi jika kamu bersabar, sesungguhnya itulah yang lebih baik bagi orang-orang yang sabar.

127. Bersabarlah dan tiadalah kesabaranmu itu melainkan dengan pertolongan Allah dan janganlah kamu bersedih hati terhadap mereka dan janganlah kamu bersempit dada terhadap tipu daya mereka.

QS: 3. Ali 'Imran 190, 191.

"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal, orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi: "Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka.

Ucapan takziah dari,

WARGA PRIHATIN