1
Tidak semua orang mengalami masalah buku lali hitam di bahagian bawah kaki. Ada yang mengatakan bahawa warna gelap pada tumit dan siku berpunca daripada hiper-pigmentasi kulit. Ia juga akan buku lali hitam menyebabkan kulit pada bahagian tersebut jika dibiarkan lama-kelamaan akan menjadi kasar. Pada masa yang sama, faktor keturunan juga mungkin menjadi penyebab mengapa sesetengah orang mempunyai siku atau tumit yang kelihatan hitam. Jom kita lihat apakah petua tersebut.


Petua Atasi Buku Lali dan Siku Hitam

Petua yang pertama ialah menggunakan limau nipis atau lemon.Potong limau kepada dua bahagian dan gosokkan pada buku lali selama beberapa minit sewaktu tengah menonton drama dsb.nya.

Biarkan air limau tu kering dengan sendiri pada buku lali yang disgosok. Lepas dirasakan dah betul-betul kering, barulah dibilas dengan air suam. Eloknya diamalkan setiap hari.

Petua Mencerahkan Siku/ Buku Lali

Sediakan satu cawan susu, tepung gandum 2-3 sudu besar dan satu sudu serbuk kunyit.

Campurkan kesemua bahan tu dalam satu mangkuk bersih dan gaul sehingga rata. Kemudian sapu adunan tu pada bahagian siku atau buku lali atau kedua-duanya sekali dan biarkan selama lebih kurang 30 minit.

Selepas 30 minit,barulah digosok bahagian tersebut perlahan-lahan dengan menggunakan air suam untuk membersihkan atau dalam erti kata lain menghilangkan bahan/adunan yang disapu tadi. Dikatakan juga kalau nak dapat hasil yang tip-top kenalah juga amalkan petua nie setiap hari.

MM : Setahu saya, orang yang buku lali hitam tuh orang yang kuat beribadah.. Nak putihkan buat apa? Dah dahi dan buku lali dia hitam sebab kuat beribadah.
Jadi, nak putihkan buat apa?
Jom hitamkan buku lali kita!
"BUAT DUIT RAYA DI BULAN RAMADHAN DAN SAMBIL BERSEMBANG MESRA DI HARI RAYA. TEMPAT TERHAD"
TERBARU!!! WOW!!! SAYA PUN MAHU HIBAH 15% - 30% SETIAP MINGGU DENGAN FORMULA HEBAT PAKAR ANTARABANGSA KINI DI MALAYSIA
SELUAR DALAM BIO MAGNET - Cara Mudah Merawat Masalah & Fungsi Seksual Lelaki
ISTERI SUKA SUAMI TAHAN LAMA!
JANA PENDAPATAN TANPA HENTI WALAUPUN ANDA TELAH BERHENTI!
Wujudkan Suasana Islamik Rumah Anda Dengan Alunan Azan Setiap Waktu, Bacaan Quran & Zikir! Free Poslaju & Free Gift!

Post a Comment Blogger

 
Top