17

KISAH TITANIC TENGGELAM DALAM SURAH YASSIN | Siapa yang tidak tahu tentang kisah tragik kapal RMS Titanic tenggelam di tengah laut Atlantik Utara tahun 1912. Ramai sedia maklum bahawa kapal gergasi yang paling mewah ketika itu tenggelam kerana melanggar bongkah ais gergasi. Dengan sedikit sahaja kebocoran, kapal Titanic yang dibina dalam masa 3 tahun itu tenggelam dalam masa 3 jam sahaja.

Ucaplah, SUBHANALLAH!

Tetapi para sarjana dan ilmuwan Islam terkemuka dunia yang mengkaji sejarah kapal itu menemui hasilnya yang amat mengejutkan. Baca balik Surah Yaasin ayat ke 40 hingga ayat ke 43 :

لَا الشَّمْسُ يَنبَغِي لَهَا أَن تُدْرِكَ الْقَمَرَ وَلَا اللَّيْلُ سَابِقُ النَّهَارِ وَكُلٌّ فِي فَلَكٍ يَسْبَحُونَ
41. Dan suatu tanda (kebesaran Allah yang besar) bagi mereka adalah bahwa Kami angkut keturunan mereka dalam bahtera yang penuh muatan.

وَآيَةٌ لَّهُمْ أَنَّا حَمَلْنَا ذُرِّيَّتَهُمْ فِي الْفُلْكِ الْمَشْحُونِ
42. dan Kami ciptakan untuk mereka yang akan mereka kendarai seperti bahtera itu [1269]. [1269] Maksudnya : binatang-binatang tunggangan, dan alat-alat pengangkutan umumnya.

وَخَلَقْنَا لَهُم مِّن مِّثْلِهِ مَا يَرْكَبُونَ
43. Dan jika Kami menghendaki niscaya Kami tenggelamkan mereka, maka tiadalah bagi mereka penolong dan tidak pula mereka diselamatkan.

وَإِن نَّشَأْ نُغْرِقْهُمْ فَلَا صَرِيخَ لَهُمْ وَلَا هُمْ يُنقَذُونَ
44. Tetapi (Kami selamatkan mereka) karena rahmat yang besar dari Kami dan untuk memberikan kesenangan hidup sampai kepada suatu ketika.

ALLAHUAKBAR!!

Dan mereka turut menyatakan bahawa maksud dari potongan itu bahawa berdasarkan kenyataan bongkak kapten kapal Titanic iaitu Kapten Edward J.Smith yang berkata :

''Tuhan sendiri tidak dapat menenggelamkan kapal ini. Dengan pengalaman lebih 40 tahun, tidak ada satu pelayaran di bawah saya pun yang pernah gagal saya kendalikan walau dalam apa jua keadaan laut yang menggila..''.

Kenyataan beliau itu cukup menunjukkan mereka telah lupa ada kuasa yang jauh lebih hebat iaitu Tuhan.

''Hasil'' dari kenyataan bongkak itu, Tuhan mentakdirkan kapal itu belayar hanya 3 hari saja dan lautan Atlantik Utara menjadi perkuburan besar bagi hampir 1500 orang ''mangsa'' Titanic.

SUBHANALLAH! SILA SHARE PADA KAWAN-KAWAN!

P/s : Masa sekolah dulu, Ustaz kaitkan ayat ni dengan Bahtera Nabi Nuh A.S. Sekarang, tiba-tiba berkait dengan kapal Titanic pulak. Mungkin juga ayat ni sebenarnya nak tunjukkan bukti kekuasaan Allah S.W.T mengenai ilmu pelayaran di mana sesiapa yang bongkak dan angkuh, Allah S.W.T tak teragak-agak nak menjatuhkan bala. Wallahualam!

Sumber : Facebook
SELUAR DALAM BIO MAGNET - Cara Mudah Merawat Masalah & Fungsi Seksual Lelaki
"BUAT DUIT RAYA DI BULAN RAMADHAN DAN SAMBIL BERSEMBANG MESRA DI HARI RAYA. TEMPAT TERHAD"
TERBARU!!! WOW!!! SAYA PUN MAHU HIBAH 15% - 30% SETIAP MINGGU DENGAN FORMULA HEBAT PAKAR ANTARABANGSA KINI DI MALAYSIA
ISTERI SUKA SUAMI TAHAN LAMA!
JANA PENDAPATAN TANPA HENTI WALAUPUN ANDA TELAH BERHENTI!
Wujudkan Suasana Islamik Rumah Anda Dengan Alunan Azan Setiap Waktu, Bacaan Quran & Zikir! Free Poslaju & Free Gift!

Post a Comment Blogger

 1. ini ayat nabi nuh :)cerita nabi nuh ..

  ReplyDelete
 2. bkn ke ayt tu pasal bahtera nabi Nuh ke?

  ReplyDelete
 3. bkn ke ayt tu pasal bahtera nabi Nuh ke?

  ReplyDelete
 4. bukan ke ni ayat ni pasal bahtera nabi nuh ?

  ReplyDelete
 5. bukan ke ayat ni pasal bahtera nabi nuh ? just asking

  ReplyDelete
 6. Salam

  Ayat tu merujuk kepada bahtera Nabi Nuh as (kisah bahtera Nabi Nuh as tu lebih hebat lagi dari kisah Titanic Yahudi nih)

  Siapa para sarjana dan ilmuan Islam terkemuka dunia tu?

  Saya sekadar inginkan kepastian,terima kasih.

  ReplyDelete
 7. Bukan kisah bahtera Nabi Nuh ke?

  ReplyDelete
 8. ayat tu memg la hal bahtera nabi Nuh...tapi ianya dikaitkan dgn kuasa Allah yg Maha Besar tentang pelayaran. sesapa makhluk yg angkuh bongkak....Allah takkan belas kasihan untk tenggelamkan kapal tu. perihal kapal ni dh ada masa nabi Nuh lagi jadi tak heranlah org bukan islam nk blagak buat pe...sbb org islam dh pandai buat kapal dr awal zaman sbelum masehi lagi...

  ReplyDelete
 9. Assalamualaikum... ayat surah Yasin tu bkn dr 41-44 tp dr ayat 40-43... harp boleh diperbaiki dan maaf jika salah dr pihak saya...

  ReplyDelete
 10. leh jadi jugak crite pasal titanic. titanik pn bahtera pe? kan?

  ReplyDelete
 11. Ayat al quran blh dikaitkan dgn mana2 peristiwa.

  ReplyDelete
 12. Ayat al quran blh dikaitkan dgn mana2 peristiwa.

  ReplyDelete
 13. MERAPU DAN MENYESATKAN PEMIKIRAN ORANG JERR!! KAJI DULU BETUL2...

  ReplyDelete
 14. Ayat quran mmg sesuai mngikut masa..apa yg brlaku pd umat Nabi2 trdahulu blh djadikan ikhtibar utk umat kmudiannya..

  ReplyDelete
 15. mungkin penulis saja nak buat gembak dengan tajuk nak bagi orang tertarik baca, tapi memang sesuai pun ayat al-quran ni dengan kisah titanic sebab pemilik kapal titanic ni sangat bongkak dan sombong, saja Allah nak ajar dia.

  ReplyDelete

 
Top